In 1383 werd al gesproken over een kapel in de omgeving van Haarlo. Na de Reformatie in 1560 kwam de dominee twee keer per jaar naar Haarlo, te weten “op den derden zondag na Sint Joapik en tijdens de Haarlose kermis.” De rest van het jaar werd de kapel voornamelijk als school en vergaderruimte gebruikt.
In 1823 werd de kapel in het voorjaar afgebroken en in de zomer weer opgebouwd. In 1855 kwamen een aantal mannen bijeen die een verslag bespraken van een vergadering van meerderjarige manslidmaten en weduwen uit de buurtschappen Haarlo en Waterhoek. Zij wilden dat de bestaande kapel tot kerk werd verheven, dat er een vaste dominee werd benoemd en een pastorie werd gebouwd. Haarlo kreeg geen bruidsschat mee, het leeuwendeel van het benodigde kapitaal brachten de mensen uit Haarlo zelf bijeen via een voltekende lening. De inwijding van de kerk vond uiteindelijk plaats op 14 maart 1858.
De begraafplaats
Toen Haarlo nog kerkelijk verbonden was met Eibergen werden de Haarlose doden daar ook begraven. De Haarloërs wilden hun doden echter graag in hun eigen dorp begraven. Dus verzocht men de burgemeester van Borculo in 1829 om in Haarlo een begraafplaats in te richten en de schoolmeester te benoemen tot doodgraver. Het verzoek was ondertekend door 47 personen. De provincie vond de voorgestelde plaats geen goed idee. De Haarloërs hadden echter haast en waren al begonnen met de aanleg. Gedeputeerde Staten lieten dit niet over hun kant gaan en sommeerden de Haarloërs te stoppen met de aanleg. In 1831 kregen de Haarloërs alsnog toestemming voor de aanleg van de begraafplaats.
Voor de ingang van de begraafplaats staat een herdenkingsmonument van de beeldhouwer Titus Leeser. Het monument bestaat uit een wielvormig voetstuk van keien met daarop een vliegtuigpropeller. Het monument is opgericht voor de geallieerde piloot R.F. Brown die op 28 oktober 1944 met zijn Mustang P-51 neerstortte in Haarlo en om het leven kwam.
In 2001 is de Kluntjespot aangewezen als Rijksmonument (nummer 516436), omdat het van architectuurhistorische waarde is en een goed bewaard voorbeeld van een eenvoudig kerkgebouw. En in oktober 2015 is de Kluntjespot overgedragen aan Gelderse Kerken.
Meer lezen over de historie van Haarlo? Kijk op wikiwand.com/Haarlo, inclusief een filmpje van het Bioscoopjournaal uit 1947 over de strenge winter van 1946-1947, met rond min. 02:05 aandacht voor een dijkdoorbraak bij Haarlo door kruiend ijs, waardoor het dorp blank kwam te staan.